Jak připravit quinou? Naše 3 oblíbené recepty
Quinoa obsahuje mnoho prospěšných látek - například všech devět esenciálních aminokyselin. Navíc obsahuje dvakrát více proteinu než rýže. To z ní činí ideální potravinu pro vegetariány a vegany. A u tohoto stravování ještě chvíli zůstaneme. Ve veganských kuchařkách totiž najdeme pestrou škálu receptů, jak quinou připravit.
Základní příprava quinoi
Quinoa se vaří podobně jako rýže. 1 šálek quinoi zalijte 2 šálky osolené vody, přiveďte k varu a vařte cca 14-18 minut. Existují ale i alternativní možností přípravy. Quinou můžete na cca 5 minut namočit do studené vody, čímž se zbavíte případné hořkosti. Poté slijte, zalijte vývarem a povařte. Uvařená quinoa by měla být na skus trochu křupavá, přesto ne tvrdá ani zcela měkká.
Quinoia, růže a osivo
Veganské kari s quinoou plné bílkovin
Tento recept jsme našli na blogu mycookingdiary.cz a pochází z kuchařky známé Elly Woodward. A pokud jste někdy vařili podle Elly, určitě víte, že všechny její recepty jsou opravdové lahůdky.
Co budeme potřebovat?
- 500 g nových, malých brambor
- 400 ml kokosového mléka
- 400 g cizrny v plechovce
- 400 g krájených rajčat v plechovce
- 200 g bílé quinoi
- 100 g baby špenátu
- cca 300 ml vroucí vody
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička sušeného chilli (chilli dle uvažení, někdo rád ostré, někdo zase ne)
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžičky mleté kurkumy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Kdo má rád koriandr, může přidat 1 lžičku mletého koriandru a nakonec ozdobit čerstvým koriandrem (my jej ale moc nemusíme :-))
Hurá na vaření!
Brambory omyjte, uvařte i se slupkou a nechte vychladnout. Poté nakrájejte na menší kousky a společně s prolisovaným česnekem a kořením (vším kořením! :-)) orestujte na pánvi. Následně zalijte kokosovým mlékem, přidejte krájená rajčata, quinou a vroucí vodu. Hezky promíchejte a vařte, dokud nebude quinoa hotová. Během vaření hlídejte stav vody a budete-li potřeba, klidně další přilijte. Na posledních 5 minut přidejte špenát a propláchnutou cizrnu.
Netradiční kombinace: Tvaroh, špenát, quinoa
Quinou můžete připravit na sladko i na slano. Za zkoušku stojí také tento recept se špenátem a tvarohem.
Co budeme potřebovat?
- 500 g quinoi
- 500 g listového špenátu
- 4 stroužky česneku
- 2 balíčky tvrdého tvarohu
Hurá na vaření!
Quinou propláchněte ve studené vodě a dejte do osolené vody povařit. Po cca 20 minutách zceďte. Česnek nakrájejte na kolečka, osmahněte na pánvi, přidejte špenát a chvilinku poduste. Až špenát změní svou konzistenci, přidejte quinou a máte hotovo. Pak už jen stačí posypat tvarohem a můžete podávat.
Rajčatová quinoa na lilku
Ne každému je lilek při chuti. Pokud ale patříte k jeho fanouškům, tak vám jistě zachutná recept na tuto netradiční quinou.
Co budeme potřebovat?
- 1 lilek
- 1 česnek
- 1 vetší rajče
- 1 hrnek quinoi
- rajčatový protlak
- olivový olej na potření
- sůl, pepř
- špetka cukru
- libovolné koření - oregano, bazalka, tymián…
Hurá na vaření!
Nakrájejte si lilek na 1,5 cm silné plátky, potřete je olivovým olejem, posolte a popepřete. Osmažte česnek na oleji, přidejte rajče a rajčatový protlak. Pak už stačí dochutit dle libosti - dosolit, docukrovat, přidat můžete oregáno či tymián. Pokud je směs příliš hutná, přidejte trochu vody. Nakonec přimíchejte uvařenou quinou ve vývaru a pokryjte směsí lilek. Pak už stačí dát jen posypat sýrem (klidně i rostlinným) a dát péct do trouby na cca 170 °C.