Jak otevřít kokosový ořech
Rady jak otevřít kokosový ořech
Otevřít tvrdý kokos je někdy docela oříšek. Můžete si zvolit několik variant otevření, vše závisí na vaší šikovnosti, zručnosti a na tom, na co si troufnete. Mrkněte na naše tipy, jak správně otevřít kokos.
Otevřít tvrdý kokos je někdy docela oříšek. Můžete si zvolit několik variant otevření, vše závisí na vaší šikovnosti, zručnosti a na tom, na co si troufnete. Mrkněte na naše tipy, jak správně otevřít kokos.
Správné bouchnutí o tvrdý povrch
Na jedné straně kokosového ořechu jsou 3 žlábky. Jeden z nich je měkkčí než ostatní dva. Vezměte si vývrtku, šroubovák nebo co máte po ruce a udělejte do něj v místě měkkého žlábku díru. Nejlépe to jde vývrtkou na otevření vína. Uděláte do kokosu díru, kterou pak vylijete kokosovou šťávu. S tou pak můžete naložit dle libosti. Tak, máte prázdný kokos. Jak do něj? Nejlepší je kokosem udeřit o betonové schody nebo něco podobně tvrdého. Staří několik dobře mířených ran a kokos začne praskat a rozloupne se. Celý proces je tak na 2minuty. Místo betonu můžete použít i sekáček. Tím to taky jde dobře (viz video na konci článku).
Pomocí trouby
Dostaňte k kokosu vodu stejně jak je popsáno v prvním případě. Pokud nemáte kde s kokosem uhodit nebo si na to netroufáte, vložte kokos do 200 °C vyhřáté trouby na 10-15 minut a ořech praskne sám, nebo se alespoň tvrdá skořápka nalomí co už snadno doťukneme kladivem. Bílou dužinu můžeme sníst, nebo nastrouhat a používat při vaření.
Úder mezi žlábky
Ti zdatnější, kteří mají s kokosovým ořechem více zkušeností dokáží otevřít ořech i silným úderům nože mezi zmíněné 3 žlábky tzv. oči. Pokud bude rána dobře mířená, tak se kokos rozloupne.
Pilkou
Je to sice na dlouho, ale pokud chcete skořápku kokosu rozdělat na 2 stejné kusy (např. kvůli dekorativním účelům), tak je pilka nejlepší. Opět udělejte díru ve žlábku pomocí otvíráku na víno a kokos pak přeřízněte pilkou. Je to dřina, ale budete mít skořápku pro dekoraci.