VÁŽÍME SI VAŠÍ VĚRNOSTI! Ihned při registraci získáváte slevu 2% a s každým dalším nákupem další větší slevy až 12%.

Zdraví podle Čínské medicíny ZÁŘÍ – Slezina a Slinivka

Zdraví podle Čínské medicíny ZÁŘÍ – Slezina a Slinivka

Tradiční čínská medicína má historii dlouhou téměř 5000 let. Základem pevného lidského zdraví je podle ní rovnováha mezi protichůdnými silami Jin a Jang

Podle učení tradiční čínské medicíny můžeme organismus preventivně posilovat soustředěním své pozornosti na orgány, které jsou v daném ročním období a daném měsíci nejvíce vytížené nebo můžou být oslaben.

V  září pročišťujeme SLEZINU a SLINIVKU!

SLEZINA - je jedním z klíčových orgánů imunitního systému. Pokud je poškozená nebo je oslabená její funkce, bývá tělo výrazně náchylnější k různým onemocněním, které je v tom případě také obtížnější léčit.

SLEZINA se stará o naši imunitu – filtruje lymfu a zachycuje unavené červené krvinky a tvoří nové. Filtruje odpadní látky.

SLEZINA se SLINIVKOU pomáhají s trávením a ovlivňují střevo.

Oslabení funkce sleziny se projevuje nejčastěji poruchami trávení či častým nočním močením. Může způsobovat nepravidelnou menstruaci, brnění v končetinách, opary, afty, bolest v oblasti pod žebry na levé straně těla nebo poruchy krvetvorby.

Podle tradiční čínské medicíny nám kvůli oslabené slezině ubývá energie a máme tendenci přibírat.

Pro podporu sleziny je dobrá především tepelně upravená strava (vařená i dušená). Pomůžou nám teplé polévky, kompoty z právě dozrávajícího ovoce, lehké dušené zeleninové směsi (můžou být i s masem), rizota apod.

Skvělá je dušená zejména dýně, červená řepa, kořenová zelenina. Výborné jsou také luštěniny, ořechy, skořice, zázvor, chilli, oregano, majoránka, tymián, rozmarýn, muškátový ořech. Jíst bychom měli nejpozději čtyři hodiny před spaním.

Omezit bychom měli mléčné výrobky, mezi které patří také tavené sýry. Uzeniny, alkohol a káva, smažená jídla, polotovary, bílá mouka a rafinovaný cukr naší slezině také nijak neprospějí.

SLINIVKA – hraje klíčovou roli v trávicím i endokrinním systému těla. Příznaky oslabené slinivky mohou být nadýmání, poruchy trávení či vylučování, časté potíže dýchacích cest spojené se zahleněním nebo i bolesti břicha přicházející ihned po jídle.

Podpořit funkci slinivky můžeme také vhodnou dietou. Je důležité vyhnout se především tučnému masu, smaženým pokrmům, bílé mouce a rafinovanému cukru.

Dobré je omezit také kávu, která lze snadno nahradit Zeleným čajem, černý čaj, čokoládu, alkohol a cigarety.

STRAVA: v tomto období bychom neměli zapomínat na vařenou a dušenou zeleninu a podpořit tyto orgány teplým jídlem (hlavně polévkami)

V jídelníčku by se naopak mělo začít objevovat kvalitní celozrnné pečivo, hnědá nebo divoká rýže, pohanka, jáhly, ovesné vločky a luštěniny. Vařená zelenina a čerstvé zeleninové šťávy, které jsou vhodné v každém ročním období.

Z bylinek nám nejlépe poslouží anýz, echinacea, bazalka, dobromysl, fenykl, kmín, kopr, majoránka, máta, yzop a saturejka. Samozřejmě, že musíme myslet na pitný režim a doplňovat dostatečné množství tekutiny.

Jaké bylinky mohou pomoci?

ECHINACEA - Patří mezi oblíbené bylinky využívající se na podporu imunity, na zánět, čištění krve a v boji proti bakteriálním a virovým infekcím. Kromě pozitivních účinků na slezinu podpoří i močové ústrojí, horní cesty dýchací a imunitu obecně. https://www.bio-detox.cz/doplnky-stravy/echinacea-purple-vege-90-kapsli/ https://www.bio-detox.cz/doplnky-stravy/immune-aid/

ANÝZ - účinkuje proti plynatosti, podporuje trávení a posiluje žaludek. Ze střev odstraňuje škodlivé hnilobné a kvasné procesy. Pomáhá při vykašlávání a usnadňuje zkapalňování průduškových hlenů. https://www.bio-detox.cz/vitaminy-a-doplnky-stravy/fin-islandis-250ml/

SMETANKA LÉKAŘSKÁ - Med, víno, káva, čaj, sirup, tinktura, to vše lze připravit z prosté pampelišky. Včetně salátu z listů. A stojí to za to. Má vlastnosti prebiotik a je tak vhodná k udržování normálního stavu trávicího traktu. Pyšní se také antioxidačními účinky a podporuje nejen slezinu, ale i játra, žaludek a žlučník. https://www.bio-detox.cz/vitaminy-a-doplnky-stravy/ostrovit-hydro-out-diuretic/

Přispívá ke správnému vylučování a dobré funkci močových cest. Podporuje i zdravou hladinu cholesterolu v krvi a stimuluje trávení.https://www.bio-detox.cz/detoxikace/fin-detoxis/

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ - Tento bodlák pestrý je u nás nejznámější pro svůj blahodárný účinek na játra, a to jak při nemocech, tak i pro celkovou regeneraci po poškození alkoholem, chemoterapií nebo drogami či léky. https://www.bio-detox.cz/ostropestrec-mariansky/

Ostropestřec má také schopnost odvádět z těla přebytečnou žluč, a to je právě způsob, kterým je prospěšný slinivce.

ČEKANKA OBECNÁ - je vhodná k detoxikaci a podpoře fungování sleziny, vylučování a k celkovému pročištění organismu.

Čekanka se dokáže postarat o správnou hladinu cukru v krvi, podporuje činnost srdce, zdraví cév, kostí i kloubů. Je vhodná k udržování normální funkce střev a jater a v neposlední řadě pomáhá při hubnutí, jelikož reguluje chuť k jídlu.